Povijest

Nastanak usisivača i priča o prvom komercijalnom brandu

Mnogi proizvodi koji nam danas život  čine lakšim nastali su u vrijeme industrijske revolucije u Velikoj Britaniji i Americi. Jedan od njih svakako je čudesni električni usisivač.

Iako ga danas ima svatko i o njemu rijetko uopće razmišljamo, usisivač – kakav danas poznajemo – prije nešto više od 100-tinjak godina nije niti postojao.

Ručni “pometači” podova s manualno pokretanom pumpom počeli su se pojavljivati oko 1860. godine, no tek je 1901. britanac Herbert Cecil Booth formalno prijavio patent za mehanički čistač podova.

Promatrajući kako ventilator raspršuje prašinu po prostoriji, Boothu je palo na pamet da bi se postupak mogao “obrnuti” ali tako da se za sakupljanje prljavštine i filtraciju koristi vreća od dovoljno guste tkanine.

Za pogon pumpe Booth je koristio prvo benzinski, a kasnije i električni motor pokretan akumulatorom. Njegov prvi stroj bio je tako veliki da se morao premještati konjskom zapregom.

No, ideja se svidjela Britanskom dvoru i Booth je dobio kraljičin pečat odobrenja za svoj izum, koji je upotrebljavan i za čišćenje sagova Westminsterske Opatije pred krunidbu kralja Edwarda VII 1901. godine.

Booth je u to vrijeme osnovao tvrtku pod nazivom “British Vacuum Cleaner Company”, “BVC” – koja je kasnije preimenovana u “Goblin”.

Svega nekoliko godina kasnije, 1907. u Americi je James Murray Spangler, iz mjesta Canton u saveznoj državi Ohio, izumio prvi praktično primjenjivi prijenosni Usisivač. No, nakon dobivanja patenta, Spangler nije imao novca za pokretanje proizvodnje pa je 1908. svoj patent prodao lokalnom poduzetniku pod imenom William Henry Hoover.

Hoover je usisivač nazvao model “0” i proizvodio ga u tvrtki koja se u početku zvala  “The Electric Suction Sweeper Company” ali je ubrzo dobila ime po prezimenu svoga vlasnika, “Hoover” – i kao takva je poznata i danas.

Tvrtka je brzo rasla i razvijala se. Usisivači su u početku bili luksuz ali su – baš kao i perilice rublja – brzo postali želja svake obitelji, pogotovo nakon 2. svjetskog rata.

Na žalost, promjenom vlasnika i ulaskom investicijskog kapitala, glavni cilj uprave Hoovera postala je zarada, na račun trajnosti i pouzdanosti.

Danas je brand Hoover rascjepkan u nekoliko divizija i dio proizvodnje prebačen je u Hong Kong , a dio u Italiju (Candy). Zadnja Hooverova tvornica u Velikoj Britaniji zatvorena je 2009. godine nakon 60 godina postojanja.

Priča o Hooveru tipična je za mnoge tržne marke koje su napustile ideju kvalitete i originalnosti i na kraju izgubile tržišnu utakmicu s dalekoistočnom konkurencijom.

Zašto?

Tijekom godina, usisivači su se vrlo malo razvijali, obzirom na inicijalni koncept rada koji je postavljen još davne 1907. godine. Filter je mogao biti platno, sintetika, vrtložna komora, voda i slično – ali je uvijek pumpa bila IZA filtera, a prljavi zrak je do filtera dolazio kroz crijevo ili direktno – nakon četkanja površine koja se čisti fiksnom ili rotirajućom četkom.

Time se, u pravilu, značajno smanjivao učinak čišćenja zbog gubitaka u brzini protoka zraka, nastalih u usisnom mehanizmu, crijevu i filteru.

Poseban problem predstavljale su filter vrećice relativno male površine čije su se pore začepljivale već nakon nekoliko minuta usisavanja i osjetno smanjivale usisnu snagu zato jer se takva vrećica u pravilu nalazila ISPRED pumpe za zrak.

Problem je površno riješen uvođenjem “vodenih” filtera, koji su donijeli novi skup problema; zadržavanje mikro prašine u mjehurićima zraka, težinu vode, gubitak vremena zbog obaveznog pranja i sušenja usisivača nakon svake uporabe itd …

Pored toga, masovna proizvodnja i korištenje sve jeftinijih plastičnih materijala dovelo je do značajnog smanjivanja trajnosti i pouzdanosti usisivača za koje se više i ne očekuje da traju dulje od ostalih kućanskih pomagala; dakle – ne puno dulje od razdoblja trajanja garantnog roka.

U takvom pristupu proizvodnji proizvođači iz Amerike i Evrope ne mogu više konkurirati tvrtkama iz Kine i Koreje.

Na žalost, popratna žrtva u ovakvom razvoju zbivanja su trajnost i kvaliteta kao posljedica ispunjavanja očekivanja korisnika u pogledu stvarnog učinka čišćenja.

Tvrtka Kirby, koja ove godine slavi 100-tu godišnjicu rada, pokazuje da tako nije moralo biti!

Kirby

100

Prvi usisivač, na osnovu kojega je nastao koncept današnjeg Kirby-a,  konstruirao je 1906. godine James B. Kirby iz Clevelanda u Američkoj državi Ohio. Pokretao se ručno i zvao:

1906

Ubrzo nakon toga, 1914. godine, Kirby je konstruirao “EZEE”, specifičan po tome da je pumpa za zrak postavljena ISPRED filtera spremnika.

1914

Proizvodnju – u dogovoru s Jimom Kirbyem – pokreću George Scott i Carl Fetzer, vlasnici  tvrtke “Scott Fetzer” iz Clevelanda. Rastom proizvodnje, “KIRBY” postaje neovisna divizija “Scott-Fetzer kompanije.

1914. na Floridi je uspostavljen prvi linijski let na svijetu između St. Petersburga (SAD) i Tampe, Charles Chaplin prvi put nastupa u svijetu nijemog filma u komediji Making a living, a u Sarajevu pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip ubija austro-ugarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju što je bio povod za Prvi svjetski rat.

EZEE 1919. godine nasljeđuje VAC-U-ETTE, model kod kojeg se pumpa remenom pokreće prijenosom okretnog momenta s kotača. Kako je to moguće? Ako pogledamo sliku, vidjet ćemo da je usisna glava poput velikog aerodinamičnog lijevka čime se postiže maksimalni učinak uz minimalne gubitke u protoku zraka, a filter vreća velike površine i ovdje se nalazi IZA pumpe i time pumpa ima najjače moguće djelovanje pri usisu zraka!

1919. Njemačka potpisuje Versailleski ugovor i time formalno završava 1. svjetski rat.

1919

Uspješan mehanički model VAC-U-ETTE 1925. nasljeđuje  VAC-U-ETTE ELECTRIC, pokretan električnim motorom!

1925. godine rodili su se glumci Richard Burton, Rock Hudson i Paul Newman.

1925

Ovaj model postavio je temeljni koncept rada KIRBY usisivača koji se – uz brojna unaprjeđenja – održao do danas:

0. Aluminij i ostali vrhunski metali koji ne oksidiraju osnova su KIRBY usisivača. Plastika i guma su tu samo kao ukras ili u funkciji zaštite namještaja od tvrdog avionskog dur-aluminija, od kojega je načinjeno tijelo, ručka i usisna glava KIRBY-a.

1. Velika usisna glava aerodinamičkog oblika

2. Dugačka četka od prirodnog materijala (Metal ili drvo) koja ne stvara statički elektricitet na tepisima, a okreće se eks-centrično tako da istovremeno protresa i iščetkava površinu koja se čisti

3. Trajni električni motor koji pokreće pumpu s turbinom, projektiran namjenski i proizveden u Americi od najboljih materijala

4. Filter vreća velike površine koja se nalazi IZA pumpe i ne utječe na snagu usisnu pumpe.

Slijede “generacije” usisivača. Svaka donosi nešto novo:

1928

Ovaj je model proizvodio miris za odbijanje moljaca.

Te godine engleski bakteriolog Frederick Griffith indirektno dokazuje postojanje DNA, a prvi transatlanski let spaja Irsku i Kanadu.

1934

Model 1C bio je pogonjen remenom s osovine motora i imao je mogućnost prilagođavanja visine usisne glave optimalnoj visini, neovisno o vrsti tepiha!

1934. Nacistička stranka preuzima vlast u Njemačkoj, a Adolf Hitler postaje njemački Fuhrer.

1937

Modeli 2C, 3C i 4C donose niz poboljšanja, uključujući prednje svjetlo koje omogućuje idealno osvjetljavanje površine koja se čisti.

Te je godine u San Franciscu dovršen legendarni most Golden Gate, a Walt Disney proizvodi prvi dugometražni crtani film, izlazi prvi broj stripa Batman. U Europi se testira prvi mlazni avion, počinje Španjolski građanski rat, a Picasso slika Guernicu.

1945

Model 505 prvi je model koji je nastao nakon 2. svjetskog rata. Toliko je bio dobar da se uz male kozmetičke izmjene proizvodio punih 20 godina do 1965, kada ga nasljeđuje model 562 Dual Sanitronic. Dual Sanitronic ima električni motor s dvije brzine, koje se uključuju ovisno o tipu podloge koja se čisti.

1965. počinje rat u Vijetnamu, NASA šalje prve astronaute u zemljinu orbitu, a Beatlesi održavaju prvi veliki koncert na otvorenom.

Dual Sanitronic 1970. zamjenjuje Kirby Classic koji se s manjim izmjenama proizvodi sljedećih 11 godina do 1981. godine. Kirby Classic imao je dvostruku filter vrećicu koja se mijenjala i tako olakšavala održavanje stroja.

1970. Apollo 13 nije uspio doći do mjeseca i dolazi do raspada Beatlesa.

1970

1981. godine model Heritage donosi niz dodataka koji osnovni stroj brzo i lako pretvaraju u skup pomagala za čišćenje svih vrsta površina!

Te godine radom započinje MTV i nastaju prvi pravi glazbeni spotovi. Osniva se rock grupa Metallica, polijeće raketoplan Columbia, IBM počinje proizvodnju prvih PC-a i u Americi se rađa prva “beba iz epruvete”.

1981

1987. izlazi Kirby Legend s nizom internih poboljšanja i proizvodi se sljedećih 14 godina, kada – 1991. godine – dolazi nova generacija KIRBY usisivača, predstavljena modelom G3.

G3 je prvi komercijalni prenosivi usisivač koji je pokretan vlastitim pogonom!

Ta se inovacija kod KIRBY-a zove “Tech-drive” i djeluje tako da se dio snage elektromotora koristi za pokretanje pogonskih stražnjih kotača kojima se upravlja senzorom smještenim u podnožju aluminijske ručke.

1990

1991. Hrvatska proglašava samostalnost i odvajanje od Jugoslavije. Iste godine počinje i završava  Zaljevski rat napadom Iraka na Kuwait, a ostavkom Gorbačova dolazi do raspada Sovjetskog Saveza.

1991. je još po nečemu vrlo posebna; naša tvrtka – Finmar Trade d.o.o. – započinje s radom u Zagrebu, a uskoro i kroz regionalne prodajno servisne centre.

Od samog početka djelujemo kao PRODAJNO SERVISNI CENTAR američke kompanije Kirby Co. na temelju franšiznog Ugovora.

Naša jedina i isključiva djelatnost je servis i prodaja Kirby sustava za čišćenje i opskrba klijenata vrhunskim Kirby čistilima. Svu robu nabavljamo izravno od proizvođača.

Kirby G3 razvija se kroz modele G4, G5, G6 i G7, sljedećih 13 godina kada na tržište izlazi Kirby Diamond Edition, kod kojeg se po prvi puta koriste anti-alergijski filteri i opcija rada za čišćenje delikatnih tkanina najskupljih sagova.

2006. dolazi model Sentria s ergonomskim redizajnom, a 6 godina kasnije – SENTRIA II, koji je u ponudi i danas.

SENTRIA

Postoji puno toga što KIRBY sustav za čišćenje interijera čine jedinstvenim. Ovo su neke od odlika koje obilježavanju tekući model u našoj ponudi, SENTRIA II.

– Snažan tok zraka u kombinaciji s visoko-učinkovitom HEPA filtracijom mikročestica
– TechDrive® pogon stražnjih kotača
– LED prednje svjetlo koje svijetli jače, bolje i traje godinama
– Širok odabir praktičnih dodataka i mogućnosti osnovnom KIRBY uređaju!

SENTRIA IN USE

  • Tako Kirby Sentriju II možete koristiti kao:
  • Ručni prijenosni usisivač za dubinsko čišćenje madraca preko 30 cm dubine
  • Crijevni za čišćenje zavjesa, visokih i teško dostupnih površina i podloga
  • Stroj za čišćenje parketa, pločica i ostalih tvrdih podova te poliranje do visokog sjaja
  • Uređaj za pranje, mokro iščetkavanje i sušenje sagova uz nanošenje zaštitnog sloja
    itd…

Tvrtka Kirby je danas jača nego ikada.

Kao dio Scott Fetzer korporacije ima stabilne temelje. Treba naglasiti da je Scott Fetzer dio Berkshire Hathaway holdinga, čiji je većinski vlasnik jedan od najuspješnijih investitora današnjice: Warren Buffett.